Setkání občanů ve Svojšicích

18. 9. 2017

 I letos se uskutečnilo setkání občanů, již po 27., avšak nekonalo se, jak bylo v uplynulých 26. letech zvykem, pod Kunětickou horou, ale byl vybrán areál ve Svojšicích. Padla často otázka, proč se tak stalo? Důvodem pro tuto změnu bylo zamítnutí pronájmu prostoru pod Kunětickou horou z důvodu rekultivace prostoru, sic následně prostor pronajmuli jiné vládní straně. Jak ale řekl soudruh Filip: My se kvůli tomu neurazíme, my kvůli tomu nepřestaneme organizovat takovéto akce a jsme určitě schopni zorganizovat to kdekoliv.

Setkání bylo, vzhledem k faktu, že se blíží volby, pojato i jako začátek volební kampaně. Představili se zde kandidáti z obou východočeských krajů. Byla možnost podiskutovat se zkušenými matadory, kteří se v politice již chvíli pohybují, jako například Václavem Snopkem či Květou Matušovskou, ale též zde byly i úplní nováčci, kteří do PS kandidují poprvé, jako třeba nejmladší z nich Petr Žampach, kterého na kandidátní listině najdeme pod číslem 9. Pak jste zde mohli narazit i na další poslance, jako třeba Zdeňka Ondráčka, Jana Klána či Martu Semelovou. Samozřejmostí byla i účast ÚV, takže podiskutovat bylo možno s předsedou strany Vojtěchem Filipem nebo s jeho místopředsedou Josefem Skálou či předsedou poslaneckého klubu Pavlem Kováčikem.

Hlavní představení kandidátu proběhlo na pódiu, před kterým je uděláno příjemné posezení. Další možností, kde si bylo možno vyslechnout názory jednotlivých poslanců a kandidátů byl diskuzní stan, kde se debatovalo 3x45 minut na určité téma nebo stačilo kteréhokoliv poslance nebo kandidáta zastavit ve volném prostoru prodiskutovat s ním určitou věc na volném prostranství. Hlavní část, která probíhala na pódiu přenášela 25 minut živě Česká Televize, následně také natočili krátký sestřih do večerních zpráv a k zahlédnutí byla i TV Nova.

Hlavní kulturní program zajistilo duo Eva a Vašek, kdy předskokany jim dělala Pardubický šestka a po nich přišla skupina Express, hrající především cover verze známých písní od country, přes pop muzik až po rock. Doprava byla zajištěna z Pardubického a Královéhradeckého hlavního nádraží pomocí autobusů.

Setkání na novém místě bylo přijato pozitivně a návštěvníci si ho chválili i přes nepřízeň počasí, kdy část dne propršelo. Věříme tedy, že tradice setkání občanů nebude přerušena a příští rok se můžeme těšit již na 28. setkání občanů.

 

Autor: 
Dominik Škrba