K hanebné cestě Jana Lipavského na Donbas

10. 2. 2022

Komické pózování ministra zahraničí Jana Lipavského ve vojenské helmě a neprůstřelné vestě při návštěvě jihovýchodní Ukrajiny vzbudilo všeobecné pobavení. Pokud se tímto krokem novému šéfovi Černínského paláce něco podařilo, tak jen potvrdit očekávání mnohých o tom, k jakým ubohostem se bude současná česká diplomacie schopna ještě dále snižovat. Demonstrativní návštěva ukrajinských ozbrojených sil na jimi ovládaných částech Donbasu byla nehoráznou podporou těm, kdo jsou přímo odpovědni za celou řadu válečných zločinů. V jejich důsledku přišlo od vítězství státního převratu na Majdanu a následného zahájení tzv. Antiteroristické operace ATO proti obyvatelům jihovýchodu o život na tisíce civilních obětí. Mnoho set tisíc lidí pak bylo nuceno opustit své domovy, a coby uprchlíci odejít do zahraničí, především do sousedního Ruska.

Provokativní návštěva šéfa české diplomacie na Donbase nebyla ale osamoceným aktem. Plně zapadla do jím prosazované politiky naprosto absolutního prosazování zájmů Washingtonu a Bruselu. K té patří zdaleka nejen zasazení se o vládní dar více než 4 tisíc kusů dělostřelecké munice ráže 152 milimetrů v hodnotě takřka 37 milionů korun ukrajinských armádě. Její součástí je také aktivní podpora aktuálního mohutného navyšování vojenské přítomnosti Severoatlantického paktu NATO v regionu střední a východní Evropy. Český ministr zahraničních věcí tak například skandálně podpořil umístění vojsk Spojených států amerických a jejich základen na území sousedního Slovenska, proti kterému se aktuálně bouří lidé v ulicích Bratislavy a dalších slovenských měst.

I Českou republiku ale ostatně čeká přítomnost armády Spojených států amerických. Za několik dní by se totiž v rámci vojenských manévrů Saber Strike 2022 měl přes naše území směrem na východ přesunovat dosud největší konvoj amerických jednotek tvořený asi 1800 vojáky a 700 kusy vojenských vozidel. Tento přesun vojsk není za současné situace v Evropě pouze nebezpečnou vojenskou provokací, ale i demonstrativní přípravou na možný válečný střet. Od českého ministra zahraničních věcí, který během svého pobytu na Ukrajině opakovaně bránil »suverenitu« a odsuzoval »vtrhnutí cizích vojsk«, však jakýkoliv krok proti cizí vojenské přítomnosti na území vlastního státu však očekávat pochopitelně možné není.

I v souvislosti s nedávnou ostudnou návštěvou Jana Lipavského na Donbase je třeba zopakovat, že KSČM naprosto nesouhlasí s tím, aby se Česká republika jakkoliv podílela na zvyšování válečného nebezpečí. Komunisté uvedené kroky české diplomacie jednoznačně odmítají a co nejrozhodněji odsuzují. KSČM, oproti politice ministra zahraničních věcí i celé české vlády, dlouhodobě prosazuje snižování napětí v Evropě a podporuje takové řešení krize související se současnou situací na Ukrajině, které bude založeno na mírových a diplomatických prostředcích a bude vycházet z mezinárodního práva, Charty Organizace spojených národů a Minských dohod. Společně s mnoha dalšími občany komunisté prosazují mír a ne cestu vedoucí k nové válečné tragédii, po které se v první linii a dokonce již takřka v plné polní žene stávající šéf Černínského paláce.

Autor: 
Milan KRAJČA, místopředseda ÚV KSČM
Zdroj: 
www.ihalo.cz