Formy působení musíme zlepšit

20. 3. 2017

O tom, jak složitě řeší český parlament běžný život lidí, jak se v něm projevují prvky populismu, ale také předvolební boj koaličních stran ANO a ČSSD, hovořil mj. na Krajské nominační konferenci KSČM vedoucí kandidát Pardubického kraje za tuto stranu Václav Snopek. Konference se uskutečnila v Pardubicích v sobotu 18. března.

»Nedávný sjezd ČSSD odhalil snahu sociální demokracie lovit v levicových vodách, věcně zejména z dlouholetého programu KSČM, « řekl mj. ve svém úvodním představení poslanec Snopek. Jak dále uvedl, svůj program táhli socialisté doprava a tím trochu rehabilitovali protilidovou politiku zejména ODS. »Smáli se nám před 15 lety, dnes chtějí najednou brakovat v našem programu. Ne vše se však našemu poslaneckému klubu líbí, což ventilujeme jak ve vystoupeních v médiích, tak hlavně v Haló novinách«, dodal. Podpořila jej i druhá na kandidátce Květa Matušovská, která mj. zdůraznila, že parlament je tu k řešení potřeb lidí, měst a obcí. »Naše působení se musí rozšířit i mezi voliče v různých spolcích, organizacích a zájmových sdruženích«, uvedla Matušovská, mladá poslankyně a maminka malé holčičky. Mezi mladé patří i třetí na kandidátce Miloš Drhlík, který usilovně pracuje mezi vrstevníky a podílí se mj. spolu se signatářem Milanem Konečným na tzv. Orlickoústecké výzvě. Ta by měla internetově zapojit další mladé, kteří by se měli více dozvědět o programu KSČM. Jazykově a poradensky dobře vystoupila Jitka Šimková (4. na kandidátce), která poukázala na nutnost bourat bariéry napříč třídními vrstvami. »Náš program je dobrý, může oslovit opravdové vlastence, kterým se nelíbí chamtivost nadnárodních korporací a péče o půdní fond«, navázal na ni Otakar Kovařík (5). Naznačil, že cílová skupina, kde chce KSČM působit, může mít jiný charakter a je třeba dobře volit formy prezentace. »Oslovování potencionálních voličů má trvalý charakter, ale i tak je musíme seznamovat s aktuálními cíli«, uvedl. O tom, že krajská organizace dobře vybírá mladé lidi na svou kandidátku, hovořil předseda KV KSČM Jan Foldyna, což dokazují tři schopní mladí v první pětce. Představili se i další. Josef Bohatec (6) chce prosazovat návrat lidí ke svému státu, tedy mj. vyjádřit názory formou referenda. Vladimír Severin (7) odhalil mj. lajdácké přístupy úřadů a peněžních ústavů vůči těm, kteří se dostali do tíživých sociálních situací. »Hodně dnes napovídá, jak jsou mladí lidé výchovou připraveni na náročnou pracovní činnost. Každý by chtěl hned do nejlépe placených funkcí v managementu, ale na to je třeba trpělivost. Nadcházející volby do poslanecké sněmovny považuji pro stranu za nejdůležitější v polistopadové historii«, zdůraznil Antonín Vyšohlíd (8). Sympaticky vystoupil 20letý vysokoškolák Petr Žampach (9), který mj. uvedl, že všichni kandidáti musejí být v kontaktu s voliči nejen na facebooku, ale zejména v osobním styku. V tom jej podpořil Roman Harmat (10), předseda OV KSČM v Pardubicích, který má se zapojováním mladých dobré aktuální zkušenosti.

Představili se i další kandidáti. Richard Nosek (11) chce, aby se »naši z plakátu«   více zviditelňovali. »Naši předci by se asi divili, kam nás dostal kapitalistický režim nastolený od roku 1990«, ventiloval názor Milan Mňuk (12). O tom, že toho v našem státě moc nefunguje, se rozhovořil Jaromír Vojtěch (13), ale také Luboš Dittrich (16). »Trochu jsem váhal se opět vrátit do komunistické strany, ale donutily mě k tomu události každodenního života, zejména byrokracie úřednictva všeho druhu« poukázal na fakt Vladimír Krátký (17). Stejně jako on se podnikání věnuje Petra Tatíčková (18), která byla stručná: »Máme na to! «Jak žijí důchodci, mladé rodiny, jaká je péče o naše zdraví a že je stále více lidí na hranici chudoby a někteří i pod ní, hovořil Václav Opasek (19). »Mám zkušenosti, že je hodně sociálně slabších, kteří naflákají pět a více dětí a pracovat nikdy nebudou. Dokonce vím, že hodně z nich dokonce žádá o nenávratné půjčky, což by měli zákonodárci řešit, « nastínila Edita Prchalová (20). Pavel Studnička (22) získal 3500 hlasů v senátorské kampani, což dokazuje, že dlouholetý komunální politik může oslovit nejen svými zkušenostmi a obětavou prací pro občany hodně voličů. Zdeněk Hájek (25) působí ve stavebnictví a dobře ví, kde unikají stamiliony za »dohazovy«. Úsměvně se mj. vyjádřil k megalomanským záměrům, jako je třeba vybudování 500 kilometrů železničních tratí do 10 let...

Vystoupili i delegáti konference. Například Zdeněk Horáček je pro přímý kontakt s občany nejen v obcích, ale i třeba v činžovních domech ve městech. Zde má strana podle něj velké rezervy. A hlavně sám jde příkladem... Podle Jaroslava Moučky nám volební témata nebere jen ČSSD, ale i Babiš. Že je nutné spolupracovat s odbory, třebas se od KSČM distancovaly po převratu, řekl v diskusi mj. Václav Snopek. Podle Milana Konečného používá KSČM stále stejné formy práce, což je nutné změnit.

Autor: 
Jiří Černý